APARATELE
Prin poziţia fixă şi cursa controlată a mişcării, oferă o siguranţă sporită şi sunt alegerea potrivită dacă eşti începător sau dacă te recuperezi după o accidentare. Ele sunt totodată potrivite pentru cei care vor să se concentreze pe izolarea anumitor grupe de muşchi, pentru că asigură o mişcare mai controlată. Încă un avantaj ar fi că faza de învăţare a mişcării (de execuţie) poate fi redusă la o simplă explicaţie/demonstraţie de către antrenor. La aparat vei avea tensiune (în muşchi) distribuită uniform pe toată cursa mişcării, pe când la greutăţi libere rezistenţa este dată de greutatea ganterei/halterei şi unghiul pe care îl face traiectoria sa cu verticala, aşadar e posibil să ai parte şi de „mişcare moartă”. Aproape toate aparatele din ziua de azi au sisteme de siguranţă şi „etichete” care îţi explică cum să execuţi corect exerciţiul, făcând astfel posibil antrenamentul solitar, fără să ai nevoie de ajutor.
Ca dezavantaje ar fi:
• aparatele te pot „bloca” într-o poziţie fixă, care nu te va lăsa să efectuezi mişcarea completă potrivită pentru corpul tău;
• ele nu sunt construite pentru orice conformaţie, aşa că dacă eşti mic de statură sau foarte înalt, s-ar putea să îţi fie greu să găseşti poziţia potrivită pe un aparat, darămite să mai efectuezi şi un exerciţiu la el.
GREUTĂŢI LIBERE
Te ajută să câştigi mai repede în forţă şi atunci când lucrezi cu ele îţi foloseşti mai multe grupe de muşchi deodată. Evident, cu cât sunt stimulaţi mai mulţi muşchi, cu atât rezultatele vor fi mai evidente. Un alt avantaj ar fi libertatea pe care ţi-o oferă greutăţile simple, alături de îmbunătăţirea echilibrului şi activarea muşchilor care sprijină şi stabilizează încheieturile. Pentru cei care vor să lucreze acasă, greutăţile simple sunt ideale, pentru ca sunt mult mai ieftine decât aparatele, ca să nu mai vorbim de spaţiul economisit. Aşa că dacă ai puţină imaginaţie, 2 gantere şi eventual o bară, poţi realiza un antrenament destul de eficient şi acasă, iar după ce ai terminat „strângi sala şi o bagi sub pat”. 🙂
Dezavantaje:
• riscul accidentărilor este mult mai mare comparativ cu cel al aparatelor;
• s-ar putea să nu înţelegi cum se execută fiecare exerciţiu, aşa că vei avea nevoie de un antrenor sau măcar un partener de antrenament.
În concluzie, fiecare categorie are avantaje şi dezavantaje şi atunci ideal ar fi să foloseşti ambele variante pentru a alcătui un program de antrenament potrivit obectivelor tale în sala de fitness. Spor la treabă!!!