Cum se impacă raceala cu mersul la sală! de Mircea Moraru – Master Trainer

 

Tusesti, stranuti, te doare gatul? Te simti fara vlaga si nu ai chef de nimic? Daa, e clar, ai racit.

Stiu ca pana aici a sunat ca o reclama pentru medicamente, dar e tot un articol de fitness, in care vei afla daca antrenamentul la sala te scapa de raceala sau inrautateste lucrurile.

Ar trebui sa stii, in primul rand, ca cei care fac sala, au sistemul imunitar mai puternic si ca este dovedit stiintific ca simptomele racelii dureaza mai mult la persoanele sedentare decat la cele care executa exercitii fizice in mod regulat. Dar chiar si sportivii sunt “doborati” de virusi, cateodata, asa ca e important sa stii cum gestionezi situatia, atunci cand te-a lovit raceala.

Acum tu trebuie sa iti dai seama cat de tare esti racit si e foarte important ca sa iti cunosti organismul, pentru ca exista o “regula a gatului”, adica daca simptomele sunt deasupra gatului(tuse, nas infundat), este bine sa faci un antrenament usor si de scurta durata, care te-ar putea ajuta la recuperare. Dar, daca simptomele includ dureri musculare, temperatura peste de 37,2 C, sau tuse profunda, atunci trebuie sa stai acasa doua, trei zile, pentru a-i da corpului timpul necesar pentru a se vindeca.

De multe ori, am intalnit clienti de-ai salii, care erau “terminati de raceala”, dar, se chinuiau din rasputeri sa isi faca antrenamentul, ceea ce este gresit.

Ii apreciez ca vin la sala, chiar si fara vlaga/chef, dar trebuie sa stii ca atunci cand esti “foarte racit” si tu vii sa tragi de fiare, sau sa faci o ora de TaeBo sau Kangoo Jumps, nu faci decat sa iti incetinesti organismul din lupta cu raceala, pentru ca el isi canalizeaza toata energia pentru a scoate virusii, iar cand tu incepi sa te antrenezi, el trebuie sa “duca” ambele sarcini deodata, ceea ce prelungeste recuperarea ta din raceala. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nici antrenamentul nu va merge, ba din contra, va deveni frustrant sa vezi ca nu poti sa faci nimic cum trebuie, nici din punct de vedere muscular, dar mai ales cardiovascular.

Asadar, daca racesti, desi nu iti doresc, nu te grabi sa vii la sala, ci mai degraba stai o zi pe tușă, “analizeaza tipul racelii”, apoi vezi ce trebuie sa faci. Intotdeauna e mai buna o zi de odihna decat o zi cu supraantrenament(si daca nu stii ce inseamna supraantrenament, sa stii ca vei afla in articolul de luna viitoare).

In final, nu imi ramane decat sa iti urez muuuulta sanatate! 🙂

Mircea Moraru – Master Trainer EliteGym https://www.facebook.com/mircea.moraru.1023