Despre CARDIO

Cu siguranta ai auzit de cardio si daca mergi la sala, probabil ai incercat si tu sa faci cardio macar o data, nu? Acum intrebarea este: e bine sau rau sa faci cardio?

Faci cardio atunci cand inima, plamanii si sistemul cardiovascular sunt implicate semnificativ in executarea antrenamentului. Fie ca faci aerobic, fie ca joci fotbal, sau ca faci circuite in sala inseamna ca faci cardio. Ar trebui sa stii ca acest tip de antrenament te poate ajuta sa scapi de grasime, dar asta numai daca este efectuat “inteligent”. Daca o faci haotic, vei pierde masa musculara si chiar vei favoriza depunerea grasimilor. In functie de implicarea sistemului cardiovascular exista mai multe tipuri de cardio. Acum daca vrei sa slabesti, te intereseaza antrenamentul aerobic de intensitatea medie care se calculeaza astfel:
*calculezi pulsul tau maxim, adica din 220 scazi varsta ta;
*apoi calculezi ce inseamna 50-70% din pulsul maxim si astfel obtii “intervalul cel mai bun de ardere al grasimilor”.
Adica, in timpului antrenamentului tau de tip cardio(fie ca e TaeBo, alergare, spinning, etc) ideal ar fi sa te mentii in acel interval de 50-70% din pulsul maxim, pentru a arde cat mai multe grasimi.
Stiu ca e greu sa stii ce puls ai, dar acum exista tot felul de “ajutoare”. La benzile si bicicletele din ziua de azi pulsul tau este afisat pe ecran, dar mai eficient de atat ar fi un ceas digital(se gaseste in magazine de articole sportive) care sa iti arate pulsul in timpul efortului, pentru ca e mult mai precis decat in cazul benzilor/bicicletelor.

Asa ca da, cardio e bun pentru toata lumea, doar ca urmatoarea data cand te urci pe banda/bicicleta/stepper incearca sa mai arunci cate un ochi la puls, pentru a te “antrena inteligent” si pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Spor la treaba!

Mircea Moraru Master Trainer EliteGym